top of page

Depășind Turma: Curajul de a Fi Diferit

În timp ce citeam „Alchimistul”, m-am lovit de această frază:


„Problema este că ele (oile) nu știu că fac drumuri noi în fiecare zi. Nu-și dau seama că pășunile se schimbă, că anotimpurile trec, pentru că sunt ocupate numai cu adăpatul și cu mâncarea.“

M-am oprit din citit, am stat câteva secunde și am recitit-o. De câteva ori!

Și am notat-o bine, atât în laptop, pe o foaie cât și în memorie. Brusc prin fața ochilor s-au derulat acele momente din viața mea în care am trecut pur și simplu de la o zi la alta și am fost ocupat cu chestii inutile. Cum spune și Paulo Coelho, am fost „ocupat numai cu adăpatul și mâncarea.”


Trist.


Și mai trist e că observ în jurul meu acest efect de turmă prin care muncim 8-10-12 ore pe zi pentru a ne permite să mâncăm, să ne achităm facturile și eventual să ieșim undeva o dată la 1-2 ani. Și ne e frică să ieșim din turmă pentru că rămânem singuri, vom fi judecați, vom fi atacați de lupi.


Și anotimpurile trec.


Nu știm sigur dacă vom rămâne singuri sau dacă vom fi judecați sau dacă vom fi atacați însă… e mai simplu să presupunem că va fi rău în loc să ne asumăm că putem trăi mult mai bine după ce se termină eventualele provocări.


Și pășunile se schimbă.


Vine ziua în care ne simțim slăbiți, fără energie, obișnuiți să mergem în aceeași direcție cu turma și spunem că e prea târziu să mai schimbăm ceva.


Și rămânem să ne adăpăm și să mâncăm tot restul vieții, ca nu cumva să fim „oaia neagră”.


Suntem învățați că „oaia neagră” e personajul negativ, cel care încalcă reguli, cel care face rău. Oaia neagră e rea! Trebuie eliminată!


Serios? Cine spune?


Suma convingerilor turmei, întărite de conducătorul acesteia!


Oaia neagră de fapt este cea care rupe tiparul, care schimbă ceva, care își dă seama că vrea mai mult de la viață, că vrea să se bucure și să fie liberă. Ea provoacă schimbări în sistem, tocmai prin curajul și asumarea de a renunța la confort pentru a deveni o versiune mai bună. Pentru a fi fericită pe termen lung.


Atât.


Și acum, e rândul tău...


Ești pregătit să faci primul pas în a deveni versiunea ta cea mai bună? Dacă acest articol te-a inspirat, împărtășește-l cu prietenii tăi și începe discuția. Sau, dacă simți nevoia de a explora mai multe despre acest subiect, lasă un comentariu mai jos cu gândurile tale. Haide să ne unim în călătoria noastră de creștere și schimbare!

22 views0 comments

Comments


bottom of page